024
Bron

Vertaling: Johannes Heze, Duven. De onderrechter legde beslag op alle roerende en onroerende goederen van Adam van Stokkum van Johan, genaamd Jenneken Maelwael zoon van wijlen meester Arnold in het schependom gelegen voor 14 oude lopende en voor zure; (?)  en de onderrechter sloeg de deurpost in de deur van het huis waarin Mechteld, moeder van de genoemde Jan verbleef in de Burchtstraat ……. vanuit het deel van Adam

Uitleg: Willem Maelwael, de grootvader van de gebroeders Van Lymborch, was eigenaar van de gehele oostelijke hoek van de Burchtstraat en de Stokkumstraat, bestaande uit een aantal huizen. Voor zover bekend woonden Willem Maelwael en later zijn dochter Metta en zijn schoonzoon Arnold de Lymborch met hun kinderen in het huis op de hoek. Het is zeer aannemelijk dat de broers Herman, Paul en Johan van Lymborch in Nijmegen opgroeiden in het huis dat oorspronkelijk hun grootvader Willem Maelwael toebehoorde. De moeder van de gebroeders bleef ook na de dood van haar man het pand bewonen.

Dit latere document toont aan dat Metta Maelwael er daadwerkelijk woonde. In dit document neemt Adam van Stockum bezit van Johan van Lymborch in onderpand, inclusief het huis van Metta Maelwael in de Burchtstraat. ('in der Borchstraten')

Herkomst

Datering

1414-07-09 - 1414-07-09

Collectie

Stadsgerichten Nijmegen 1410-1811

Organisatie

Regionaal Archief Nijmegen

Nummer

1801 f43

Link

http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2132252509

Gerelateerde thema's

Gebroeders van Lymborch

Trefwoorden

Lymborch

Beschikbare tools

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen