024
Bron

Vertaling:

Paul en Jan van Limburg hebben  door de wettige verkoop afstand gedaan van de helft van het huis en grond met de helft van het toebehoren van het huis van wijlen priester Johannes Maelwael, het huis waarin hij zijn laatste dag sloot, gelegen naast het kerkhof van onze stad ……. ten behoeve van de eerwaarde Zeger van Welderen en erfgenamen door het vrij te gevenEn zo garanderen ten behoeve van Herman, Rutger en Arnold, hun broers, en Greta, hun zus.

Uitleg:

Omstreeks 1413 bezat Metta Maelwael, de moeder van de Gebroeders van Lymborch, ook de helft van een huis tussen de Stikke Hezelstraat en het (Sint Stevens) kerkhof. Nadat Metta Maelwael is overleden, verkopen de kinderen hun aandeel in het huis. De broers Paul en Johan van Lymborch verkopen mede namens hun broers Herman, Rutger, Arnold en zuster Greta de helft van het perceel, huis en erf van  aan de priester Seger van Weelderen, rector van het H. Catharina altaar in de Sint Stevenskerk. Paul en Johan van Lymborch beloven met de opbrengst een schuld af te lossen.

In maart 1415 is het de laatste keer dat we in de Nijmeegse schepenprotocollen iets vernemen over de aanwezigheid van de gebroeders Van Lymborch in hun geboortestad.

Voor gerelateerde bronnen zie bron "Geboortehuis Gebroeders van Lymborch"

Herkomst

Datering

06-03-1415

Collectie

Stadsgerichten Nijmegen 1410-1811

Organisatie

Regionaal Archief Nijmegen

Nummer

1802 f 7

Link

https://hdl.handle.net/21.12122/2132149424

Gerelateerde thema's

Gebroeders van Lymborch

Trefwoorden

Lymborch

Beschikbare tools

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen