024
Bron

In 1944 begon de Geallieerde aanval op Duitsland. In Frankrijk kwamen de geallieerde troepen aan land en in sneltreinvaart werden Frankrijk en België bevrijd. In september 1944 begon de aanval op Nederland maar die verliep minder voorspoedig. Zodra de berichten over de intocht van de geallieerden in Nederland voorbarig bleken, kregen de Duitse autoriteiten de kans zich te hernemen en te reorganiseren.
Vanuit Kleef kwamen knapen van de Hitlerjugend om verdedigingswerken rondom Nijmegen aan te leggen. Op 12 september gelastte NSB-burgemeester Van Lokhorst alle burgers om gereedschap en materiaal, zoals schoppen, spaden en prikkeldraad, in te leveren. Vooral aan het Maas-Waalkanaal bij de Weurtse Sluis en in Hatert groeven de Duitse jongens loopgraven, maar hun aantal was te gering voor een snel resultaat. Van Lokhorst riep eerst middelbare scholieren en vervolgens alle mannen tussen achttien en vijftig jaar op zich te melden om aan de graafwerkzaamheden bij te dragen. Fabriekspersoneel werd gedwongen tewerkgesteld, maar het aantal arbeidskrachten liet in de ogen van de burgemeester sterk te wensen over. Er waren duizenden mannen nodig. 
In opdracht van de Duitse autoriteiten beveelt daarom burgemeester Van Lokhorst op 15 september 1944 alle leerkrachten van Nijmegen zich de volgende dag te melden in het Gemeentehuis om een bespreking bij te wonen. Docenten die niet komen opdagen staan zware straffen te wachten. 
Het doel van de bijeenkomst was tweeledig. De burgemeester verlangde dat de scholen vanaf maandag 18 september weer begonnen met hun lessen, want deze waren na de zomer niet hervat. Belangrijker was echter zijn eis dat scholieren van zestien jaar en ouder en leerkrachten hielpen bij de graafwerkzaamheden. Diverse leerkrachten, vooral de schoolhoofden, doken met hun familieleden onder. Onder het onderwijzend personeel dat wél verscheen op het stadhuis waren veel vrouwen. Van Lokhorst bleef burgemeester tot 18-9-1944, op die dag vluchtte hij naar Duitsland. Na de oorlog werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens collaboratie. 

 

Herkomst

Datering

15-09-1944

Collectie

Affichecollectie Tweede Wereldoorlog Nijmegen

Organisatie

Regionaal Archief Nijmegen

Nummer

3000.92

Link

https://hdl.handle.net/21.12122/2010258211

Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen