024
Thema

De Benedenstad, ook wel Onderstad genoemd, is het gedeelte van Nijmegen tussen de Waal in het noorden en het stadscentrum in het zuiden.

De wijk behoort tot het oudste gedeelte van de stad waar ook het economische centrum lag, dicht bij de levensader de rvier de Waal. De notabelen van de stad woonden er. Stadsbestuurders en rijke kooplieden. Het eerste stadhuis was in de benedenstad gevestigd. Na de afbraak van de vestingwerken in 1878, de uitleg van de stad en de komst van de spoorbrug in 1879 en de verkeersbrug in 1936, verschuift het economische zwaartepunt naar de bovenstad. De Benedenstad raakt in verval. De rijken trekken weg en de kansarmen blijven achter.

Er volgen jaren van sanering en afbraak. Veel plannen zien het levenslicht maar worden nooit of slechts gedeeltelijk gerealiseerd. Eén van die plannen is het Groene Balkon. Een hoge keermuur die verzakkingen moet tegengaan en het grote hoogteverschil rechttrekt. Mooie middeleeuwse straatjes moeten er voor wijken. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw wordt de benedenstad volgens het oude middeleeuwse stratenpatroon herbouwd.

Toon 23 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van toen en nu

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart