024
Bron

In de Nijmeegse Benedenstad was Hotel Ariëns in de negentiende eeuw een van de chicste hotels van de stad. Het hotel was gelegen aan de Priemstraat en nam bijna de hele oostkant van de straat in beslag.
In de negentiende eeuw was Ariëns hét hotel van Nijmegen. Hoogwaardigheidsbekleders en zelfs 'royals' hebben er gelogeerd en gedineerd. Zo maakt de Provinciale Geldersche Nijmeegsche Courant in 1888 melding van het verblijf van 'de Russische prins Bariatinsky met echtgenoote en gevolg'.
Al in 1901 - ver voor de Waalbrug in 1936 nóg meer verkeer uit de Benedenstad wegtrok - sloot het hotel de deuren. In de Haagsche Courant van 4 juli 1901 vinden we de verklaring: 'de verplaatsing van het verkeer'. Door de komst van het treinstation in Nijmegen hoefden mensen niet meer door de Benedenstad om naar het centrum van de stad te komen. Dit zou het roemruchte hotel de kop gekost hebben. Zoals in het artikel van de Haagsche Courant staat: 'vreemdelingen, die er niet noodzakelijk iets te doen hebben, komen zelden meer in die straat.'
Als pension maakte Ariëns nog wel een 'doorstart'. Het gebouw werd opgedeeld. Dat opdelen gebeurde wel meer bij oude, statige huizen. Hierdoor konden er meerdere gezinnen wonen. Een gezin woonde vaak maar op één kamer. Het oude Hotel Ariëns verkrotte in de opvolgende decennia. In de jaren zestig werden de trieste resten van het  hotel gesloopt.

Herkomst

Datering

1890 - 1961

Collectie

Fotocollectie Regionaal Archief nijmegen

Organisatie

Regionaal Archief Nijmegen

Nummer

F31925 - F32358 - PGNC 11-08-1888

Link

https://hdl.handle.net/21.12122/173842

Gerelateerde thema's

De Benedenstad

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen