Tijdvak 9 tot en met 11: 1900-heden
De Vierdaagse ontstond uit sportdagen voor het leger die in de jaren 1904-1908 op verschillende plekken in het land werden gehouden. Vanaf 1909 werden dit Vierdaagse afstandsmarsen. In 1912 logeerden de wandelaars voor het eerst in Nijmegen. Mede dankzij de gastvrijheid in de Prins Hendrikkazerne werd de stad daarna regelmatig door de wandelaars bezocht.
In 1925 kwam de Vierdaagse definitief naar Nijmegen maar in die tijd stond dat nog niet vast. Rond 1930 probeerden andere steden nog steeds de wandeltocht binnen te halen maar de Vierdaagse koos toch voor Nijmegen vanwege de gastvrijheid en de afwisselende wandelomgeving.
Langzamerhand liepen er naast militairen steeds meer gewone wandelaars met de Vierdaagse mee. En vanaf 1928 liepen wandelaars uit andere landen mee. In dat jaar waren er Duitsers, Britten, Noren en een Fransman.
Vierdaagsefeesten
Er bestond vanaf het begin een bescheiden programma rondom de wandelmarsen. Sinds 1922 was er op de vrijdagavond in de Vereeniging en het Kolpinghuis een blarenbal voor de wandelaars. Sinds 1938 wordt de Vierdaagse op zondagavond geopend met een vlaggenparade. De Vierdaagsemis – ook op zondag – vindt sinds 1962 plaats.
Eind jaren zestig bleek dit programma niet meer voldoende te zijn. De Nijmeegse Wandelvierdaagse bevond zich in een crisis, omdat Nijmegen de deelnemers ‘niets te bieden’ had. Er gingen zelfs geruchten dat de organisator van de Vierdaagse, de Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO), Nijmegen zou willen inruilen voor Apeldoorn of Den Haag. Om dat gevaar af te wenden kwam fotohandelaar Nico Grijpink in actie. Met als gevolg dat er in 1970 gedurende de hele Vierdaagseweek een programma met muziek, dans en andere vormen van vermaak bestond.
Inmiddels is de Vierdaagse met 45.000 deelnemers tot in de verste uithoeken van de wereld bekend. Het evenement is niet meer weg te denken uit Nijmegen.
Links naar uitgebreide informatie over de Vierdaagse:
https://www.flickr.com/photos/regionaalarchiefnijmegen/sets/72157633805552874
http://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/info/Vierdaagse