024
Bron

Op deze foto is het Goffertstadion in aanbouw te zien. Het stadion is onderdeel van het Goffertpark. Dit park hoorde bij een plan om te stad uit te breiden en werd aangelegd van 1935 tot 1939 door ruim 160 werklozen. Om de enorme werkloosheid in die tijd enigszins aan te pakken, verleende het Rijk in de crisistijd subsidies aan grote infrastructurele projecten die werden uitgevoerd door werklozen - de zogenaamde werkverschaffingsprojecten. 

Om zo veel mogelijk mensen aan het werk te zetten gebeurde de aanleg van park en stadion niet met graafmachines maar met schoppen en kruiwagens. Verreweg de zwaarste klus was het uitgraven van de zes meter diepe kuil voor het stadion, dat daaraan de bijnaam ‘de bloedkuul’ overhield.

Het Goffertstadion, thuisbasis van voetbalclub NEC, was met 29.200 plaatsen een van de grootste stadions in het land. Rondom het voetbalveld, dat zes meter onder het maaiveld ligt, lagen tot in 1999 nog een atletiek- en een wielerbaan. Maar behalve voetbal-, atletiek- en wielerwedstrijden werden in het stadion ook motorcrosses en 'crazy races' gehouden. In 1999 werd het stadion grondig verbouwd. De atletiek- en wielerbaan verdwenen, de tribunes kwamen dichter bij het voetbalveld en het aantal (zit)plaatsen werd ingekrompen naar 12.500. 

Herkomst

Datering

1939

Collectie

Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

Organisatie

Regionaal Archief Nijmegen

Nummer

F32728

Link

https://hdl.handle.net/21.12122/133618

Gerelateerde thema's

De Goffert

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen